Moto
”Violența este imorală pentru că ea privește mai degrabă urii decât dragostei. Ea distruge comunitatea și face fraternitatea imposibilă.
Vechea lege ochi pentru ochi îi lasă pe toți orbi”(Martin Luther King jr.)
Pentru ca școala să fie un mediu sigur, lipsit de agresivitate, elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Stoleru ” Baia , în cadrul CAMPANIEI R.E.S.P.E.C.T., au derulat activități specifice, concretizate în Proiectul”Învățăm împreună unii de la alții despre NONVIOLENȚĂ” având ca scop dezvoltatea abilităților de comunicare în vederea găsirii unor soluții pentru prevenirea și combaterea violenței.
Activitatea a debutat cu mesajul transmis de elevii clasei I B:
”RESPECT dorim noi, cei din clasa întâi, cei mai mici.
Egali suntem în drepturi cu cei din ciclul gimnazial, care se cred mari, voinici,
Să vă gândiți că noi vom urma
Pentru toleranță vom lupta.
Elevi, spuneți violenței NU!
Conflicte să nu mai apară,
Totdeauna violența să dispară!”
Elevii clasei a VI-a B au accentuat acest mesaj prin selectarea celor mai adecvate opinii referitoare la noțiunile reprezentative ale campaniei:
RESPONSABILITATE
”Fiți responsabili de faptele voastre!”
EDUCAȚIE
”Numai prin educație devii om adevărat!”
SIGURANȚĂ
Școala noastră îți oferă siguranță!
PREVENȚIE
”Preveniți orice conflict!”
EMOȚII
”Controlați-vă furia și dați dovadă de emoții pozitive!”
COMUNICARE
”Orice act violent se rezolvă doar prin comunicare!”
TOLERANȚĂ
”Cei toleranți întotdeauna vor câștiga!”
Materialele prezentate de echipajele celorlalte clase sub formă de afișe, postere, scenete, pliante, maxime, au demonstrat implicarea tuturor în acest proiect, încercând să găsească cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea violenței în școală.
Inedit a fost pliantul realizat de elevii clasei a Va B, care au prezentat tipurile de violență ce se pot întâlni la nivelul unei clase, precum și modalitățile de mediere a unui conflict.
Elevii clasei a VII-aA au impresionat prin acrostihul:
”VOINȚĂ
IUBIRE
OCROTIRE
LINIȘTE
ETERNITATE
Noi vom putea schimba ceva
Ținta să fie lupta împotriva violwenței
A rma să fie iertarea ,
dar și printr-o prezentare de efect:
”În toată lumea ar trebui să existe bucurie , nu violență!” au menționat în posterul realizat, elevii clasei a VII-a B, sub îndrumarea dirigintelui, prof. Viu Florin.
Concluziile acestui proiect au fost exprimate de elevii clasei a VIII-a A , sub îndrumarea doamnei diriginte, prof. Pavel Alina, care au creionat trăsăturile comunicării agresive, violente, în comparație cu cele ale comunicării nonviolente, asertive.
Idei frumos prezentate, inteligent selectate, elevi care au fost puși pentru prima dată în fața unei asemenea provocări, prezentarea liberă a unor materiale, au contribuit la realizarea unui climat emoțional, o stare de bine, bucurie, energie pozitivă, muncă în echipă, speranțe și dorință de a reuși.
Elevii au fost receptivi la ideile celorlalți, au participat cu entuziasm la activitate. Mi-ar plăcea să mai avem activități de genul acesta.(Brădățanu Georgiana cl. a VI-a B)
M-am simțit minunat când am văzut bucuria colegilor care au apreciat scenetele prezentate de noi. (Sofia Ioana cl. a VIII-a)
Participanți direcți la această activitate au fost 80, dar beneficiari ai proiectului au fost 210 elevi din clasele V-VIII,coordonați de profesorii diriginți.
Doamna director adjunct , prof. Bodnariu Loredana, a apreciat activitatea care a creat o altă modalitate de exprimare, o oportunitate de a contura caractere, de a dărui celorlalți ceea ce știu, iar dacă mesajele transmise vor fi puse în practică de toți elevii școlii, școala noastră va deveni O ȘCOALĂ A NONVIOLENȚEI.
Consilier educativ, Zaharia Floarea